Scroll to top

Sportska masaža

Zašto sportska masaža:

Sport je također važan u našem zanimanju, trudimo se što bolje pripremiti sportaše, koji ne moraju biti samo profesinalci, već mogu biti i rekreativci. Također njima olakšavamo na taj način da ne moraju nigdje putovati nego naši fizioterapeuti dolaze prije ili poslije sportske aktivnosti.

Sportska masaža je posebno usmjerena na mišiće i mišićni rad u kojim se stvara mliječna kiselina koja je nusprodukt anaerobnog procesa(mišićnog rada). Mišići tada koriste glukozu kao gorivo bez kisika da sagori potpuno, oni je samo djelomično razgrađuju do spoja poznatog kao mliječna kiselina. Razina mliječne kiseline raste, uzrokuje oštru bol u mišićima te može dovesti do mišićne iscrpljenosti unutar nekoliko sekundi ukoliko se na vrijeme ne odstrani. Nivo tolerancije povišene razine mliječne kiseline u mišićima ovisi od osobe do osobe te je u određenoj mjeri i određujući faktor kod izdržljivosti.

Cilj sportske masaže:

Sportskom masažom nastojimo što više smanjiti mogućnost nastanka kroničnih nakupina koje se s vremenom pretvaraju u kalcifikate. Sportskom masažom nakon aktivnosti ili sportskog treninga pomaže se uklanjanju štetnih tvari iz organizma i bržem oporavku organizma. Također je potrebno pažnju posvetiti mišićima koji su bili najaktivniji tijekom aktivnosti

Masaža je najlakši put za postizanje opuštanja i očuvanje zdravlja. Ime joj potječe od arapske riječi massa što znači dodir. Poznata otkad je i čovjeka, spominje se u svim kulturama, od Indije, Grčke, Kine, Egipta i Rima pa sve do Bliskog istoka. Prvi pisani dokumenti u Europi datiraju iz 18 st. i vežu se uz ime švedskog liječnika P. Henrica Linga, tvorca “švedske” masaže iz koje su se razvili različiti stilovi.
Izazvani dodirom, milijuni receptora u koži šalju signale mozgu koji reagira poticanjem lučenja endorfina, hormona sreće i dobrog raspoloženja. Upravo zato masaža snažno djeluje na živčani sustav jer smiruje nervozu i smanjuje razinu štetnih (stresnih) hormona u organizmu.

Izvodi se rukama u svrhu izravnog ili neizravnog djelovanja na mišićni i živčani sustav te cirkulaciju krvi i limfe. Ako zamislite da je vaše tijelo tvornica, vaši su mišići radnici u toj tvornici. Da bi oni bili djelotvorniji potrebna im je dovoljna količina hrane, zraka i odmora. U našem tijelu, krv opskrbljuje mišiće sa svime što je neophodno za normalnu funkciju. Masaža povećava cirkulaciju krvi po tijelu, što znači da donosi više kisika, a odnosi više štetnih tvari iz naših stanica. Upravo je to najveća korist masaže. Ujedno, masažom možemo pomoći bolnim mišićima i zglobovima, kao i povećati gipkost kože i tijela, tonirati mišiće, pospješiti otpornost organizma, djelovati antistresno.

– izaziva se lokalna hiperemija (refleksni + mehanički)
– vazodilatacija oslobađanjem histamina (mehanički)
– izmjena tvari (refleksni + mehanički)
– ubrzava se protok krvi i limfe (refleksni i mehanički)
– analgetsko djelovanje (refleksni i mehanički)
– povećava se kontraktilna sposobnost mišića (mehanički)
– istezanje skraćenih mekih tkiva (mehanički)
– opća relaksacija (refleksni)
– sedacija (refleksni i mehanički)

Indikacije

– povišeni tonus mišića
– reumatska bolna stanja
– smanjen tonus mišića radi njihove neaktivnosti
– venski i limfni zastoj
– fibromialgia
– adhezija i skraćenje mekih tkiva
– psihosomatska